Werking van de iDuctor

Wat is de iDuctor?

De iDuctor is een zeer veilig handzaam inductie gereedschap dat werkt op basis van inductieverhitting. Het is een 100% Nederlands product en vervaardigd van hoogwaardige materialen. De iDuctor wordt gebruikt voor het losmaken van vastgeroeste, verlijmde of vastgeklemde objecten van ijzerhoudend metaal.

De techniek van de iDuctor is bruikbaar voor, o.a.:

  • vastzittende moeren
  • bouten
  • fusees
  • nippels
  • lagers

De iDuctor is het ultieme gereedschap voor precisieverhitting. Dit elektronische gereedschap verwarmt namelijk door middel van inductietechnologie. Diverse ijzerhoudende metalen kunnen hiermee van binnenuit worden opgewarmd. Kenmerkend voor inductieverhitting is dat hoofdzakelijk de buitenste constructiedelen worden verwarmd, terwijl een gasbrander alles verhit. Door het verschil in temperatuur van de constructiedelen kunnen deze eenvoudiger worden losgemaakt. Binnen tientallen seconden is het dusdanig verhit, waardoor demontage mogelijk is.

Hoe werkt de iDuctor?

De iDuctor werkt door middel van elektronische inductieverhitting en kan worden toegepast op alle ijzerhoudende onderdelen van allerlei formaat. Om steeds de juiste koppeling te kunnen maken tussen de iDuctor en het te verhitten object wordt gebruik gemaakt van spiralen in verschillende metrische maten en flexibele wikkelspiralen. De spiralen zijn eenvoudig handmatig te verwisselen door middel van het unieke, gepatenteerde klemmechanisme. De iDuctor wordt gestuurd door een microprocessor. Dit is om te voorkomen dat het inductiegereedschap niet overbelast wordt bij gebruik. Bovendien zijn tijd en vermogen eenvoudig instelbaar.

Voor de iDuctor is er geen alternatief. Wanneer de objecten van ijzerhoudend metaal zich bevinden op plaatsen die regelmatig heet worden, trillen, oxideren of corroderen, zijn deze met conventionele gereedschappen vaak niet, of zeer moeizaam, los te krijgen. Veelal werd hiervoor een gasbrander gebruikt. Een gasbrander heeft echter meerdere nadelen:

  1. Het gebruik van open vuur in werkplaatsen is gevaarlijk;
  2. Voor de veiligheid is toezicht nodig van een collega;
  3. Met de gasbrander is het niet mogelijk om precies te verhitten, dus ook onderdelen die men niet wenst te verhitten worden verhit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandstofleidingen.

Tip bij gebruik van de iDuctor: gebruik altijd de juiste spiralen, maak het object niet roodgloeiend en oververhit de iDpad niet. In de praktijk is het voor demontage niet nodig om metaal te verhitten tot het roodgloeiend is. In het beeldmateriaal van deze website is dit uitsluitend gedaan voor illustratieve doeleinden, om de kracht van de iDuctor te demonstreren. Te hoge temperaturen kunnen leiden tot degradatie van het verhitte metaal en beschadiging van de spiraal.