Werking

iDuctor – verwarming door inductie

Precisieverhitting

De iDuctor is de ultieme tool voor precisieverhitting. Dit elektronische gereedschap verwarmt door middel van inductietechnologie. Diverse ijzerhoudende metalen kunnen hiermee van binnenuit worden opgewarmd. Kenmerkend voor inductieverhitting is, dat hoofdzakelijk de buitenste constructiedelen worden verwarmd; dit in tegenstelling tot een gasbrander die alles tegelijk verhit. Door het verschil in temperatuur van de constructiedelen kunnen deze eenvoudiger worden losgemaakt. Binnen tientallen seconden is lokale verhitting mogelijk waarbij het materiaal roodgloeiend* wordt. In het geval van staal bedraagt de temperatuur dan tussen de 300 en 600 graden Celsius.

Vlamvrije inductieverhitting werkt sneller en veiliger

De techniek van de iDuctor is bruikbaar voor, o.a.:

  • vastzittende moeren
  • bouten
  • fusees
  • nippels
  • lagers

Wanneer deze zich bevinden op plaatsen die regelmatig heet worden, trillen, oxideren of corroderen, zijn deze met gewone gereedschappen vaak niet, of zeer moeizaam, los te krijgen. Veelal werd hiervoor een gasbrander gebruikt. Dit heeft de volgende nadelen:

1. Het gebruik van open vuur in werkplaatsen is gevaarlijk
2. Voor de veiligheid is toezicht nodig van een collega
3. Met de gasbrander is het niet mogelijk om precies te verhitten, ook onderdelen die men niet wenst te verhitten, worden verhit.

Het voordeel van de iDuctor is, dat de vlamvrije inductieverhitting veel sneller en preciezer werkt en ook veiliger toepasbaar is. inductieverhitting biedt ook uitkomst bij vastgevroren metaal. De iDuctor is met één hand te bedienen. Nog een voordeel van de iDuctor is, dat deze met de buigzame sipralen ingezet kan worden op moeilijk bereikbare plaatsen.

* In de praktijk is het voor demontage meestal niet nodig om metaal te verhitten tot het roodgloeiend is. In het beeldmateriaal van deze website is dit uitsluitend gedaan voor illustratieve doeleinden, om de kracht van de iDuctor te demonstreren. Te hoge temperaturen kunnen leiden tot degradatie van het verhitte metaal en beschadiging van de spiraal. ‘